Buscar este blog

13 enero 2016

2 muertos en choques entre Kurdos y Cristianos leales a Assad.Els enfrontaments entre les Gozarto Protection Forces (GPF) i les Asayish han provocat dos morts. Gaby Henry Dawoud era un assiri membre de la milícia formada per cristians de la ciutat de Qamixli (Síria) lleials al govern de Baixar al-Assad. Amb ell ha mort David Jendo, un comandant de les GPF (antiga Sootoro). Els enfrontaments van començar el 12 de gener a la matinada quan les Asayish, policia de majoria kurda lleial al govern autònom de Rojava, va ordenar retirar un lloc de control instal·lat pels assiris a Wusta. Les GPF han aixecat nous controls després dels brutals atemptats del passat 30 de desembre al seu barri per part de l'Estat Islàmic. GPF va negar-se a retirar el control i es van iniciar els xocs. Segons fonts assíries (Federació Assíria de Suècia) hi hauria 8 morts entre els Asayish però no ha estat confirmat. Segons fonts pro kurdes (Taj Kordsh de les Forces Democràtiques de Síria) hi hauria també un civil mort.

Gozarto Protection Forces (GPF)

Anteriorment coneguda com a Sootoro (no confondre-la amb el Sutoro, una policia vinculada a l'MFS) va ser creada el 2013 i està aliada amb l'exèrcit sirià de Bashar al-Àssad, que manté presència a Qamixli, cantó de Cizîrê. La milícia afirma que la seva existència respon a la necessitat de defensar els barris assiris de la ciutat, on també operen les milícies kurdes YPG-YPJ i l'MFS. El 27 de març de 2015 Sootoro es va transformar el GPF o, en àrab, Qawat al-Hamayeh al-Jazeeri. En teoria unificava Sootoro i el desconegut grup Tell tamir Nattoreh (Guàrdies).

Les GPF es diferencien de l'altra milícia assíria cristiana, el Consell Militar Siríac (MFS), que és aliada de les forces kurdes YPG o Asayish.

No hay comentarios: